Help, mijn man is een gamer! 6 tips om er beter mee om te gaan

donderdag 1 maart 2018

Nog nooit waren videogames zo populair als nu. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik niet de enige ben met een vriend die graag games speelt. De PlayStation 4 is al meer dan 75 miljoen keer over de toonbank gegaan. Die cijfers liegen er niet om. De ene speelt al wat vaker dan de andere, maar dat kan af en toe wel voor enige wrijving zorgen. In september 2016 sloegen Ketnet en Mediawijs de handen in elkaar om ouders tips mee te geven om hun kind te verstaan, maar ook om correcte afspraken te maken en laat dat nu ook net erg toepasselijk zijn op mannen. Onderstaande tips helpen dan ook om conflicten te vermijden, ik spreek uit ervaring:


 • 1.       Praat met je vriend over gamen, toon interesse

 • Te vaak hebben mensen vooroordelen over bepaalde onderwerpen en gamen is daar zeker één van. Duik af en toe mee in zijn wereld en ontdek dat het misschien wel minder saai is dan je eerst dacht.

 • 2.       Speel eens samen een game

 • Proef zelf eens van enkele games. Er bestaan heel wat spelletjes met prachtige verhalen, grappige momenten, leuke samenwerkingen… Ook emoties spelen vaak een erg grote rol en heel wat games zijn toegankelijk voor de hele familie. Wie weet brengt het jullie nog dichter bij elkaar en kan er heel wat afgelachen worden.


 • 3.    Maak duidelijke afspraken

 • Minder van toepassing hier is welke soort games hij mag spelen. Hij is volwassen genoeg om te bepalen wat hij zelf graag doet. Behandel hem dan ook zeker niet als een kind. Wij weten dat het niet altijd even leuk is om een oneindig aantal kogels door het rond te zien zoeven of een voetbal te zien rollen, maar gun hem die ontspanning. Misschien kan je wel afspreken dat hij op de kamer boven speelt terwijl jij een gezellig filmpje in de woonkamer kijkt?

 • 4.    Spreek (samen) af wanneer hij mag gamen

 • Zoek een vast moment zoals een uurtje voor het avondeten of op maandagavond. Zo weet hij ook dat hij op dat moment met vrienden kan afspreken om samen te spelen en weet je dat je op andere momenten tijd hebt voor elkaar. • 5.    Kondig het stopmoment op tijd aan

 • Vermijd vervelende reacties door op tijd aan te kondigen dat hij moet stoppen. Zeker wanneer hij online bezig is, is het vaak moeilijk om halverwege een spelletje te stoppen. Dat kan hem zijn dierbare progressie en punten kosten. Zeg eerder: “Na dit spelletje of binnen een halfuurtje moeten we door hé schat!” Zo weet hij dat hij de tijd heeft om alles mooi af te ronden en rustig afscheid te nemen van zijn vrienden.

 • 6.    Verras hem met een game

 • Is het bijna zijn verjaardag of heb je nog iets goed te maken? Spreek er gerust eens met zijn vrienden over. Zij zullen je interesse appreciëren en zijn ook perfect op de hoogte van wat hij graag speelt. Straks maak je z’n vrienden nog jaloers dat zij niet zo’n attente vriendin hebben als jij! • Zo, daarmee worden al heel wat onderlinge discussies vermeden. Lees ook zeker even het volledige verslag van Ketnet en Mediawijs toegepast op kinderen indien dit van toepassing zou zijn op jouw situatie: https://communicatie.ketnet.be/nog-een-spelletje-mama-ketnet-en-mediawijs-geven-ouders-tips-over-gamen. Ouders kunnen trouwens op MediaNest terecht met al hun vragen over gaming en andere gevoelige thema’s.
Tags: Games

Redactie - MLT


Laat gerust iets achter!  Comments